Bulgarian maailmanperintökohteet
By OutiBulgarian maailmanperintökohteet
Bulgariaan matkataan nauttimaan aurinkolomasta, hiekkarannoista ja edelleen edullisesta hintatasosta. Matkalla moni yllättyy alueen viinien laadusta, hyvästä ruoasta sekä monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Bulgariaan suunnataankin yhä useammin tutustumaan maan historiaan ja kulttuuriin ja moni valitsee rantaloma sijasta kaupunki- tai luontoloman tai suuntaa talviseen Bulgariaan hiihtomatkalle.
Katso tästä matkoja Bulgariaan
Bulgarian historiallisia nähtävyyksiä on listattu Unescon maailmanperintökohdelistalle.
Kohteista eniten julkisuutta on saanut Nessebarin muinaiskaupunki, joka sijaitsee aivan suositun turistikohteen Sunny Beachin kupeessa.
Aurinkoloman yhteydessä moni onkin vieraillut tässä yli 3000 vuotta vanhassa antiikinaikaisessa kaupungissa, joka sijaitsee saarella, joka on yhdistetty mantereeseen keinotekoisella kannaksella. Kaupunki oli alun perin Traakian siirtokunta (Menebria). Myöhemmin kaupungista tuli kreikkalainen siirtomaa. Keskiajalla kaupunki oli yksi tärkeimmistä Bysantin kaupungeista Mustanmeren länsirannikolla. Tältä ajalta on nähtävillä Stara Mitropolian basilika ja linnoitus. Nessebarin puutalot ovat puolestaan esimerkkejä 1800-luvun Mustanmeren arkkitehtuurista. Historiallisten kohteidensa ansiosta Nessebar valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon 1983.
Boyanan kirkko valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979. Kirkko sijaitsee Sofian laitamilla ja se koostuu kolmesta rakennuksesta, jotka on rakennettu 900-, 1200- ja 1800-luvuilla. Kirkon toisen osan freskot, maalattiin vuonna 1259, ja ne ovat yksi keskiaikaisten maalauksien tärkeimmistä kokoelmista.
Tutustu tästä videosta Boyanan kirkkoon ja näe hienosti säilyneet frescot.
Ivanovon kallioon hakatut kirkot liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979. Kyseessä on ryhmä suoraan kallioon louhittuja kirkkoja, kappeleita ja luostareita, jotka eroavat täysin Bulgarian muista luostarikomplekseista. Kirkot sijaitsevat lähellä Ivanovon kylää 20 kilometriä Rusen kaupungista etelään Rusenski Lom -joen kivisellä törmällä 32 metriä joen yläpuolella. Munkit ovat asuttaneet alueen luolia 1200-luvulta, ja louhineet edelleen luostarikammioita, kirkkoja ja kappeleita ja näitä yhdistäneitä käytäviä kalkkikallioon.. Parhaimmillaan kompleksiin kuului noin 40 kirkkoa ja noin 300 muuta rakennusta, joista vain pieni osa on säilynyt tähän päivään asti. Luostarikompleksi on tullut kuuluisaksi ennen kaikkea 1200- ja 1300-lukujen freskoista, jotka ovat säilyneet viidessä kirkossa. Maalaukset ovat mahtava esimerkki Bulgarian taiteesta keskiajalla ja ne todistavat Tarnovon maalauskouluun kuuluvien taiteilijoiden poikkeuksellisen taitoja.
Madaran ratsastaja on varhaiskeskiaikainen kivireliefi joka sijaiysee Madaran ylätasangolla lähellä Šumenin kaupunkia Bulgarian kaakkoisosassa. Se liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1979. Reliefi esittää majesteettista ratsastajaa, joka on hakattu 23 metriä maanpinnan yläpuolelle lähes pystysuoraan satametriseen kallioseinään.
Madara oli ensimmäisen Bulgarian valtakunnan tärkein pyhä paikka ennen Bulgarian siirtymistä kristinuskoon 9. vuosisadalla. Veistoksen vieressä olevat kirjoitukset kertovat tapahtumista, jotka tapahtuivat AD 705–801 välillä. Ratsastaja on syöksemässä keihästään hevosen jaloissa makaavaan leijonaan. Ratsukon edessä lentää kotka ja koira juoksee sen perässä. Kuva symboloi sotavoittoa.
Pirinin vuoristo lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1983. Vuonna 1998 alue julistettiin kansallispuistoksi, joka käsittää suuren osan Pirinin vuorista Bulgarian lounaisosassa. Kokonaisalaltaan puisto on 274 km² ja sijaitsee 1 008–2 914 metrin korkeudessa. Alueella voi ihailla vuoristomaisemaa, jäätiköitä, vesiputouksia, luolia ja havumetsiä. Suurien korkeuserojen myötä puistossa kasvaa noin 1 300 putkilokasvilajia, joka on yli 30 % kaikista putkilokasvilajeista Bulgariassa. Lisäksi alueella on noin 300 sammallajia. Lisäksi puistossa on noin 60 suojeltua kasvilajia, kuten Pirinin symboli alppitähti.Pirinin kansallispuiston läheisyydessä toimii myös yksi Bulgarian suosituimmmista hiihtokeskuksista, Bansko. Bansko on kasvanut suosiotaan myös suomalaisten hiihtokohteena. Katso tästä ideoita Bulgarian lumillomalle
Rilan luostarin perusti 10. vuosisadalla Pyhä Johannes, ortodoksisen kirkon erakko. Hänen askeettisesta asunnostaan ja haudastaan tuli pyhä paikka ja ne muutettiin luostarikompleksiksi, jolla oli tärkeä rooli keskiaikaisen Bulgarian henkisessä ja sosiaalisessa elämässä. Luostari tuhoutui tulipalossa 1833 ja se rakennettiin uudelleen seuraavien 30 vuoden aikana rikkaiden bulgarialaisten tuella. Asuinrakennusten rakentaminen aloitettiin 1816 ja kellotorni lisättiin vanhaan torniin 1844.Luostarikompleksi julistettiin kansalliseksi monumentiksi 1976 ja se listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1983.